Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române  în partenerait cu ATS a organizat pe 9 iunie 2021 Dezbaterea internațională ”Tinerii NEETs și mediul rural în România: provocări și soluții” – NEETs & Rural in Romania: knowledge, problems, solutions .

Obiectivul evenimentului este acela de a analiza problematica tinerilor NEETs, și în special a celor din mediul rural, în România și în alte țări europene. 

În cadrul dezbaterii au fost abordate teme precum: situația tinerilor NEETs în România și la nivel european, oportunități educaționale, profesionale, sociale, culturale etc. pentru tinerii din rural pentru a reduce ponderea NEETs; măsuri de politică publică adoptate în diferite state europene și impactul lor, implementarea Programului Garanția pentru tineri și soluții de îmbunătățire a acestuia. 

În cadrul dezbaterii va fi prezentat și raportul privind situația NEETs din mediul rural din România – Rural NEETs in Romania (https://rnyobservatory.eu/web/national-reports-about-rural-neets-2009-2019/).

La eveniment au participat reprezentanți instituțiilor publice și private din Romania si din alte tari europene care implementează programe pentru tinerii NEETs: Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociația Comunelor din România,Formul Tinerilor din România. 

Evenimentul este parte a acțiunilor desfășurate în cadrul în cadrul proiectului COST Action 18213 Rural NEET Youth Network: Modelling the risks underlying rural NEETs social exclusion (ww.rnyobservatory.eu) ce are ca scop analiza situației tinerilor NEETs din mediul rural la nivel european. 

Gabriela Neagu, Cercetator II Institutul de Cercetare a Calității Vieții