Identitate de grup și simbioză comunitară: Minoritățile etnice și religioase

Institutul de Cercetare privind Calitatea Vieții (ICCV) in parteneriat cu, Departamentul de Relații Interetnice (DRI), cu Intitutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale -ISPMN, de la Cluj și Centrul de Studii si Documentare – SDR, organizeaza conferința cu tema “”Identitate de grup și simbioză comunitară; minoritățile etnice și religioase„. Evenimentul va explora dinamica interacțiunilor interetnice și interreligioase, punând accent pe integrarea socială și identitară a minorităților etnice și religioase din Dobrogea. Dezbaterea va avea loc in data de luni, 03.06.2024 la sediul ICCV din Calea 13 Septembrie, Sector 5, Bucuresti, Etaj 2, Sala 2374.

Programul evenimentului:

– 11:30 – 12:15: – Acad. Catalin ZAMFIR director ICCV: Cuvânt de deschidere si salut

– Dincer GEAFER, Secretar de Stat DRI: Turcii și Tătarii din Dobrogea: repere istorice și identitare; un model de integrare socială și interetnică.

– 12:15 – 12:30: Pauza cafea

– 12:30 – 13:15: – Dr. Adriana Cupcea: Practicarea islamului la “milletul” din Dobrogea; studiu de caz.

– 13:15 – 14:00: – Raymond Horchos: Pluralism religios și identitate comunitară musulmană

– 14.00 – 14:45: – Dr. Marian SIMION: Religia, neo-fundamentalismul și destrămarea societății civile în  

Statele Unite ale Americii

– 14.45 – 15:00: – Intrebari si raspunsuri; inchiderea dezbaterii stiintifice

 

Evenimentul este organizat de catre Departamentul de Studii Religioase din cadrul ICCV coordonat de Dr. Laurentiu TANASE, cercetator,  care va modera lucrarile.

Vă invitam să participați la aceste discuții și să contribuiți la dialogul nostru despre functionarea pluralismului religios si coexistența pașnică și respectuoasă între diferitele grupuri etnice și religioase din regiunea Dobrogea.

O atentie deosebita va fi acordata studiului pluralismului religios dobrogean, regiune in care isi desfasoara viata cea mai numeroasa comunitate musulmana din Romania, minoritatea etnica turco-tatara.

Participarea la dezbaterea stiintifica este permisa celor interesati dar este conditionata de inregistrarea prealabila . Inregistrarea se poate face online folosind acest link