Laurențiu Tănase

Laurențiu Tănase

Cercetător științific III

Dr. Laurentiu D. Tanase este cercetător stiintific la Institutul de Cercetare privind Calitatea Vieții – ICCV,  Academia Română, din anul 2018. Incepand cu anul 2023 coordoneaza Departamentul de Studii Religioase din cadrul ICCV, infiintat cu aprobarea Prezidiului Academiei. Predă Studii Religioase, comunicare religioasă și sociologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București.

Laurențiu D. TĂNASE  (n. 1967, Berca – Buzău) este absolvent al Facultatiide Teologie Ortodoxă ”Patriarhul Justinian” din București – șef de promoție, 1993; a obținut titlul de Doctor in Teologie la Universitatea din Strasbourg, Franța, in 2005; A urmat cursuri ecumenice la Universitatea din Geneva – Elveția, Institutul Ecumenic din Bossey (1995) și are doua diplome de Master obținute in Franța; la Universitatea de Științe Umaniste din Strasbourg, “Marc Bloch“ in 1997 și la Institutul de Înalte Studii Europene – Universitatea “Robert Schuman” din Strasbourg in anul 2000.

Intre 2019-2020 este cercetător invitat (teaching and research) la Universitatea din Boston, Massachusetts, USA; Beneficiar al programului de burse  USA-Fulbright SUSI, Universitatea din California, Santa Barbara 2016 și programul de cooperare Singapore (2014) – SCP, „Educație – excelență în școlile publice”.

A îndeplinit importante responsabilități de demnitate publică fiind Secretar de Stat pentru Culte – Guvernul României (2001-2004);  A fost votat de către Parlamentul Românei, pentru o serie de mandate, membru al Colegiului Consiliului National de Studiere al Arhivelor Securității – CNSAS (2005-2018). A îndeplinit si responsabilități de consiliere parlamentară (2018-2019).

Este membru fondator si Director al Centrului de Studii „Societate, Drept și Religie”, București si membru al Societății Internaționale de Sociologie a Religiei – ISSR. Din 1997 este membru al Asociației Franceze de Studii Religioase (AFSR) si reprezentat ales in Consiliul de Administrație al AFSR pentru un mandat de trei ani (2022-2025). Este de asemenea membru al ICLARS –  International Consortium for Law and Religion Studies, organizație științifică, Milan, Italia, din 2019 si membru al CURA – Institute on Culture, Religion and World Affairs  in cooperare cu Boston University – USA, School of Theology. (CURA a fost înființat de Prof. Dr. Peter BERGER, USA).;

A scris numeroase studii si articole de specialitate in științele religioase iar in 2010, cartea sa: Pluralisation religieuse et société en Roumanie, ed. Peter Lang – Publications Universitaires Européennes, Bern, Suisse (2008), a obținut din partea Academiei Române Premiul ”Dimitrie Gusti” pentru sociologie.

Are o prezență numeroasă și constantă în mass-media, fiind invitat ca expert privind dinamica vieții religioase, creștinism, secularizare, pluralism religios, consiliere și îngrijire spirituală, modernitate socială, educație religioasă și Islam etc. Este căsătorit si are doi copii.

Alte noutăți

Anunț – Susținerea publică a tezei de abilitare în domeniul SOCIOLOGIE, cu titlul DEZVOLTAREA DURABILĂ ÎN SOCIETATEA RISCULUI. UN PROIECT TRANS-DICIPLINAR DE SOCIOLOGIE EVOLUȚIONISTĂ elaborată de doamna LUCIA OVIDIA VREJA

A N U N Ț în data de 8 mai 2024, ora 11:00, va avea loc la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, et. 2, sala 2374, Calea 13 Septembrie nr. 13, București,  susținerea publică a tezei de abilitare în domeniul SOCIOLOGIE, cu titlul DEZVOLTAREA DURABILĂ ÎN...

Anunț servicii organizare evenimente

Anunț servicii organizare evenimente Servicii organizare evenimente în  cadrul Acordului de parteneriat la contractul de finanțare nr. 5/2020 în proiectul „Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele...

Broșura de prezentare a ICCV, incluzând direcțiile de cercetare, programele instituționale, publicațiile relevante și domeniile de expertiză ale Institutului, poate fi descărcată aici:
Institutul de Cercetare a Calității Vieții - 30 de ani de cercetare în beneficiul comunității

București

Calea 13 Septembrie nr. 13, cod postal 050711

Telefon: 021.318.24.61

Fax: 021.318.24.62

E-mail: secretariat.iccv@gmail.com

Urmareste-ne pe

 

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii

Calea 13 Septembrie nr. 13 Bucuresti

Telefon: 021.318.24.61