Programul Situaţia social-economică a populaţiei de romi are ca obiective diagnoza situației social-economice și a stării de sănătate a populației de romi, precum și proiectarea și evaluarea politicilor sociale de suport pentru romi. ICCV a realizat trei cercetări empirice majore asupra situației social-economice a romilor (1992, 1998, 2001), ultima fiind parte a unei cercetări internaționale. Studiul realizat în anul 1992, bazat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 3 600 de gospodării, a fost prima cercetare sociologică în lumea situației social-economice a romilor. ICCV a realizat, de asemenea, prima estimare a dimensiunilor populației de romi din România, corectând substanțial, în 1994, datele de recensământ.

Coordonatori: Prof. dr. Cătălin Zamfir şi Dr. Sorin Cace

Publicaţii reprezentative:

Cace, Sorin și Cristian Vladescu, coord. Starea de sănatate a populației roma și accesul la serviciile de sănătate. București: Editura Expert, 2004.

Cace, Sorin, coord. Accesul romilor pe piaţa muncii. Aspiraţii, factori şi strategii de reuşită. Bucureşti: Editura Expert, 2007.

Cace, Sorin, coord. Copiii rromi care muncesc şi familiile lor – caracteristici socio-culturale şi condiţii de viaţă. Bucureşti: Editura RO MEDIA, 2002.

Cace, Sorin, Vasile Cantarji și Nicolae Sali. Romii în Republica Moldova. UNDP Moldova, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Politici de ocupare pentru romi. București: Editura Expert, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Politici publice pentru romi. Evoluții și perspective. București: Editura Expert, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Practici pozitive în comunitățile de romi. București: Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, 2000.

Zamfir, Cătălin și Marian Preda. Romii în România. București: Editura Expert, 2002.

Zamfir, Elena și Cătălin Zamfir, coord. Ţiganii. Între ignorare şi îngrijorare. Bucureşti: Editura Alternative, 1994.

Zamfir, Elena și Vasile Burtea, coord.  Prezent şi perspective în cultura romă în viziunea intelectualilor, liderilor şi oamenilor de succes romi. București: CNCR, ICCV, 2012.

Alte noutăți

Anunț servicii organizare evenimente

Anunț servicii organizare evenimente Servicii organizare evenimente în  cadrul Acordului de parteneriat la contractul de finanțare nr. 5/2020 în proiectul „Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele...

Anunț susținerea în ședință publică a tezei de doctorat EVALUAREA MULTIDIMENSIONALĂ A POLITICILOR PENITENCIARE DE REINTEGRARE SOCIALĂ A DEŢINUŢILOR, Student-doctorand CRISTINA SIMIONESCU (DUMITRAN)

Institutul de Cercetare a Calității Vieții anunță susținerea în ședință publică a tezei de doctorat Evaluarea multidimensională a politicilor penitenciare de reintegrare socială a deţinuţilor, Student-doctorand CRISTINA SIMIONESCU (DUMITRAN) Componența comisiei:...

Religion and the crises of modernity

Crizele multiple din ultimii ani au influentat profund viata sociala. Fie ca vorbim despre criza Pandemica sau criza economica, criza migrantilor in Europa ori criza militara, toate aceste crize au influentat structural calitatea vietii si relatiile interumane. Cat de...

Broșura de prezentare a ICCV, incluzând direcțiile de cercetare, programele instituționale, publicațiile relevante și domeniile de expertiză ale Institutului, poate fi descărcată aici:
Institutul de Cercetare a Calității Vieții - 30 de ani de cercetare în beneficiul comunității

București

Calea 13 Septembrie nr. 13, cod postal 050711

Telefon: 021.318.24.61

Fax: 021.318.24.62

E-mail: secretariat.iccv@gmail.com

Urmareste-ne pe

 

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii

Calea 13 Septembrie nr. 13 Bucuresti

Telefon: 021.318.24.61