În contextul dificil al tranziţiei, problematica sărăciei a constituit un domeniu de studiu prioritar pentru ICCV. Primele evaluări ale stării de sărăcie în România au fost realizate de către institut în perioada 1990-1994. ICCV a elaborat metodologia coșului de consum în evaluarea sărăciei, metodă care, deși mai laborioasă, s-a dovedit a fi mult mai exactă decât celelalte metode utilizate în diagnoza sărăciei absolute și a gradelor de sărăcie. De asemenea, institutul a realizat analiza stării de sărăcie a unor grupuri sociale cu risc ridicat (romi, copii, vârstnici, șomeri) și a adus contribuții importante la elaborarea strategiilor/planurilor de combatere a sărăciei, adoptate de Administrația Prezidențială și Guvern.

Coordonatori: Prof. dr. Cătălin Zamfir şi dr. Manuela Stănculescu

Publicaţii reprezentative:

Cornia, Giovanni Andreea, coord. Poverty, Children and Policy: for a Brighter Future: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Albania, Bulgaria, România, Estonia, Latvia, Lituania, Belarus, Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Georgia (Zamfir Cătălin și Marius Pop din partea României). Geneva: UNICEF, 1995.

Stănculescu, Manuela Sofia și Ionica Berevoiescu, coord. Sărac lipit, caut altă viaţă!Bucureşti: Editura Nemira, 2004.

Stănculescu, Manuela Sofia, Rainer Neef și Philippe Adair, coord. Economie informală şi transformare socială în România. Bucureşti: Editura Paideia, 2007.

Zamfir, Cătălin, coord. ICCV, Kyoko Postill și Ruxandra Stan, coord. PNUD. Situaţia sărăciei în România. București: PNUD, 2001.

Zamfir, Cătălin, coord. Diagnoza sărăciei și a riscurilor în dezvoltarea copilului din România. Bucureşti: UNICEF, 2005.

Zamfir, Cătălin, coord. Dimensiuni ale sărăciei. Bucureşti: Editura Expert, 1995.

Zamfir, Cătălin, coord.Planul Naţional Antisărăcie şi Promovare a Incluziunii Sociale, adoptat prin Hotărâre de guvern. Bucureşti: CASPIS, 2003.

Zamfir, Cătălin, Dorel Şandor, Vladimir Pasti și Warren Crowther, coord. Strategia națională de prevenire și combatere a sărăciei. Recomandări și soluții alternative. România. Bucureşti, PNUD, 1998.

Alte noutăți

Atelierul de etică în cercetare

ATELIERUL DE ETICĂ ÎN CERCETARE Program: Dezbateri Științifice Interne, ICCV Organizare: Laura Tufă & Alexandra Gheondea-Eladi   Descriere: Atelierul de etică în cercetare își propune să abordeze în regim participativ o serie de probleme etice din procesul cercetării....

Admitere doctorat sociologie

ORGANIZARE ADMITERE LA DOCTORAT ANUL UNIVERSITAR 2018-2019 Înscrierile pentru admiterea la doctorat sociologie se organizează în perioada 10-21 septembrie 2018 la sediul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Calea 13 Septembrie nr.13, cam. 2344, telefon...

Studiu despre transport public in Bucuresti (RATB, METROREX)

Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română realizează un studiu referitor la satisfacția utilizatorilor cu transportul public din București. Indiferent de gradul de utilizare al transportului public, va rugăm să ne acordați aproximativ 10-15 minute...

București

Calea 13 Septembrie nr. 13, cod postal 050711

Telefon: 021.318.24.61

Fax: 021.318.24.62

E-mail: iccv@iccv.ro / secretariat.iccv@gmail.com

Urmareste-ne pe

 

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii

Calea 13 Septembrie nr. 13 Bucuresti

Telefon: 021.318.24.61